به روزترین
تحقیق دانلود سرگرمی و...

عدسی واگرا


عدسی واگرا، عدسی است كه پرتوهایی كه به آن می‌تابد را واگراتر می‌نماید.
در عدسی واگرا منفی است. طبق رابطه‌ای كه در فصل قبل بدست آمد ، در عدسی واگرا منفی و مثبت می‌باشد لذا، منفی می‌شود. (یعنی كانون ، مجازی است)
img/daneshnameh_up/c/c9/phm0059a.gif
برای رسم تصویر یك نقطه كه در مقابل یك عدسی قرار دارد، دو پرتو برای تثبیت تصویر آن نقطه كافی است. با دانستن مواضع نقاط كانونی، دو پرتو وجود دارد كه به كار گرفتن آنها به ویژه ساده است و از این واقعیت بهره‌ می‌گیرند كه پرتویی كه از نقطه كانونی می‌گذرد موازی با محور نوری، از عدسی خارج می‌شود و بر عكس؛و دیگر پرتوی انحراف نیافته است كه از می‌گذرد.
img/daneshnameh_up/1/1b/phm0059b.gif
برای بدست آوردن مكان تصویر در رابطه زیر، را منفی قرار داده
چون مثبت است، لذا همواره منفی می‌باشد. یعنی تصویر در عدسی واگرا، همواره مجازی می‌باشد.

img/daneshnameh_up/8/81/phm0059c.gif




تاریخ: چهار شنبه 21 دی 1390برچسب:,
ارسال توسط علی نظری

مقدمه

بارها ملاحظه کرده‌ایم که بچه‌ها با استفاده از یک ذره بین می‌توانند آتش روشن کنند و یا پیر مردها برای خواندن قرآنهای با خطوط ریز از ذره بین استفاده می‌کنند. همه اینها نوعی عدسی محدب است. مثلا در مورد اول با استفاده از عدسی پرتوهای خورشید در یک نقطه روی کاغذ یا یک ماده قابل اشتغال متمرکز می‌گردند و به این طریق دمای این نقطه بالا رفته و لحظه‌ای فرا می‌رسد که آن ماده یا کاغذ آتش می‌گیرد. بنابراین می‌توان گفت که خصوصیت بارز این نوع عدسیها همگرا کردن یا جمع نمودن پرتوها در یک نقطه است. در عدسیهای همگرا ، لبه‌ها نازک تر از وسط آن هستند و بطور معمول برای کاربردهای مختلف به شکلهای گوناگون دو کوژ ، کوژ تخت و هلالی همگرا ساخته می‌شوند.

 

img/daneshnameh_up/e/e8/lens-convex.JPG

 

ویژگیهای عدسیهای محدب

محور اصلی

در حالت کلی عدسی از دو سطح کروی تشکیل شده است که هر کدام از این سطوح قسمتی از سطح یک کره کامل است. خطی که مراکز این کره‌ها را به یکدیگر وصل می‌کند، محور اصلی نام دارد. نقطه میانی عدسی را که روی محور اصلی قرار دارد، مرکز نوری می‌گویند. اگر بوسیله چراغ یا هر وسیله دیگری یک پرتو نوری را بر مرکز نوری عدسی بتابانیم، ملاحظه می‌کنیم که پرتو بدون انحراف از مسیر اولیه، از طرف دیگر عدسی خارج می‌شود.

کانون عدسی محدب

هرگاه یک دسته پرتو موازی با محور اصلی بر سطح عدسی بتابانیم، پرتوها بعد از شکست در عدسی و عبور از آن در طرف دیگر ، در یک نقطه روی محور اصلی همدیگر را قطع می‌کنند. این نقطه را کانون عدسی محدب می‌گویند. بدیهی است که عدسی باید دارای دو کانون باشد. چون از هر دو طرف می‌توان پرتوها را بر سطح آن تابانید. فاصله این نقطه‌ها از عدسی را فاصله کانونی عدسی گویند. در عدسیهای محدب فاصله کانونی را مثبت فرض می‌کنند.

تشکیل تصویر در عدسیهای محدب

فرض کنید یک عدد شمع روشن بصورت عمود بر محور اصلی و به فاصله معین P از آن قرار دارد. حال اگر از انتهای شمع خطی را بصورت موازی با محور اصلی عدسی بر سطح آن رسم کنیم، این خط با فرض اینکه بیانگر یک پرتو نوری است، باید بعد از عبور از عدسی در طرف دیگر ، از کانون بگذرد. حال خط دوم یا پرتو دوم را بر مرکز نوری عدسی می‌تابانیم. بدیهی است که این پرتو ، پرتو اولیه را در یک نقطه قطع می‌کند. حال اگر از این نقطه عمودی بر سطح محور اصلی رسم کنیم، خط حاصل بیانگر تصویر شمع در عدسی محدب خواهد بود.

 

img/daneshnameh_up/5/54/singpos.gif

 

خوصیات تصویر در عدسیهای محدب

    <



تاریخ: چهار شنبه 21 دی 1390برچسب:,
ارسال توسط علی نظری

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد

آرشیو مطالب
پيوند هاي روزانه
امکانات جانبی

ورود اعضا:


نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:

برای ثبت نام در خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید




آمار وب سایت:
 

بازدید امروز : 42
بازدید دیروز : 40
بازدید هفته : 82
بازدید ماه : 82
بازدید کل : 17406
تعداد مطالب : 26
تعداد نظرات : 2
تعداد آنلاین : 1